Choreograaf, Danser, Directeur, Producent, Impresario, Curator en Leraar

Gerard Mosterd

About

Over Gerard

Studeerde dans en muziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

In 1985 studeerde hij cum laude af in dans aan de Hogeschool.

Vervolgens danste hij bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, London Festival Ballet, English National Ballet, Concordanse Paris, Basel Ballet en Ulmer Ballet.

Hij danste meer dan 1000 optredens wereldwijd in zalen als Theatre du Champs Elysees, Royal Festival Hall, London Coliseum, Royal Albert Hall, Kennedy Center, Lincoln Center, Hongaarse Staatsopera, Royal Theatre Copenhagen, Teatro El Condeduque Madrid, Vlaamse Opera Antwerpen en Gent.

Over

Gerard mosterd

Wereldwijd voert hij academische, historische en hedendaagse werken uit van bekende en minder bekende romantische 19e-eeuwse, moderne en post-moderne choreografen. In 1986 studeert hij aan Yan Ming Shan Chinese Culture University in Taipei. Zijn studie combineert hij met optredens bij de afdeling podiumkunsten. Hij danst in Makarova’s film “Swan Lake” uit 1988 (met het London Festival Ballet). In 1992 promoveert hij bij het English National Ballet tot junior soloist.

In 1994 wordt Gerard benoemd tot adjunct-directeur, balletmeester, eerste danser en assistent choreografie van Qu Ping, die door William Forsythe (Ballett Frankfurt) wordt aanbevolen. Qu Ping opereert vanuit een Chinese achtergrond als choreograaf en is directeur van het dans-ensemble aan het Theater Ulm. Het gezelschap traint dagelijks in Tai Chi.

In 1996 keert Mosterd terug naar Nederland en toert als solist met de Hoofdstad Operette uit Amsterdam. Vervolgens treedt hij op met het interculturele gezelschap Hardbeat van Yusuf Daniels en met het choreografenduo Voortman / De Jonge. Hij neemt ook deel aan commerciële projecten zoals het Grand Gala du Disque (AVRO). Incidenteel is hij werkzaam als editor en researcher voor film-en tv-producties (IDTV en Monsoon Pictures Singapore).

In 1996 start Gerard Mosterd met het choreograferen en produceren van onafhankelijke, alternatieve dansvoorstellingen in de Melkweg in Amsterdam. Met deze voorstellingen onderzoekt hij thematisch en fysiek Aziatisch-Europese concepten. Geïnspireerd door Levi-Strauss, Sellars, Schechner, Artaud, Brook, Mnouchkine en de eigen Aziatische oorsprong maakt hij intercultureel fysiek theater volgens een fenomenologische benadering die de folkloristische traditie niet als uitgangspunt neemt.

Tweemaal selecteert een internationale jury werk van hem om mee te dingen naar de prijs van het Internationale Concours voor Choreografie in Hannover, 1997 en 1999. “Ketuk Tilu”, een trio op sensuele Jaipongan muziek uit West-Java, is een opvallende Indo-Europese moderne dansvoorstelling voor de 1999-editie van de Pasar Malam Besar, een jaarlijks Aziatisch festival in Den Haag, waar Mosterd moderne dans introduceert. Negen seizoenen lang ontwikkelt hij er een eigen publiek en lanceert hij termen als Euraziatische moderne dans.

In Nederland verwerft Mosterd naamsbekendheid in het Nederlands-Indische culturele circuit en beweegt hij zich van daaruit met zijn producties richting de Nederlandse podia. Als onafhankelijk opererend Nederlands theatermaker met een Indische achtergrond maakt hij uiteindelijk een bepalende stap naar de hedendaagse Indonesische podiumkunsten.

Vanaf 2002 reist Mosterd met zijn producties jaarlijks langs theaters en festivals in Zuidoost-Azië en in het bijzonder in Indonesië. Tot nu toe realiseerde hij 37 dansvoorstellingen waarvan er zeven uitgebreid door Azië en Nederland toerden. Een aantal daarvan zijn avondvullend. Regelmatig is er sprake van samenwerking met vooraanstaande Indonesische podiumkunstenaars. In 2007 toert en produceert hij een voorstelling met de legendarische West-Sumatraanse Silat groep, Gumarang Sakti, resulterend in 56 wereldwijde optredens, gecombineerd met workshops en lezingen over de matrilineaire Minangkabau. De voorstellingen en workshops vinden plaats in het theater- en festivalcircuit van Indonesië, Thailand, Maleisië, Singapore, Nederland en Duitsland.

In 2011 toert Mosterd langs Indonesische theaters met een Javaanse versie van Stravinsky’s L’Histoire du Soldat, uitgevoerd door de Dutch Chamber Music Company en prominente Javaanse performers als Martinus Miroto, Eko Supriyanto en Sri Qadariatin. Dezelfde productie opent in juni 2012 het 11e Indonesian Dance Festival. Een nieuwe versie krijgt een vervolg d.m.v een tournee i.s.m. dichter, journalist en activist Goenawan Mohamad. Mosterd treed op als acteur en danser in Garin Nugroho’s Indonesische all star film “Tjokroaminoto, Guru Bangsa” welke uitkomt in 2015.

In 2010 start Gerard het agentschap, Kantorpos dat de uitwisseling van artiesten faciliteert tussen Azië en Europa. Hij publiceerde artikelen over dans en Aziatische podiumkunsten in Latitudes, Moesson en Danspubliek. Gerard is enkele jaren verbonden als ‘resident principal’, gastchoreograaf en docent bij EKI Dance Company in Jakarta. Hij wordt geraadpleegd als adviseur en was een paar seizoenen lid van de selectiecommissie van het CinemAsia Film Festival.

Mosterd werkt mee aan de internationale programmering van het evenement Indomania 2015 in de Melkweg, Amsterdam. Daarin presenteert hij controversiele onderwerpen en persoonlijkheden zoals mensenrechten activist Poncke Princen en het werk van cineast Joshua Oppenheimer. Frequent wordt hij uitgenodigd als dansleraar en choreograaf voor gezelschappen en onderwijsinstellingen door heel Zuidoost Azië.

Voorjaar 2017 toert Mosterd een Nederlandse versie van “Een Javaanse L’Histoire du Soldat” met succes langs 20 Nederlandse theaters. Met Wieteke van Dort als verteller, New European Ensemble, drie prominente Javaanse dansers met tekst van Goenawan Mohamad in een bewerking van Bo Tarenskeen.

Medio 2017 start Mosterd naast het al bestaande Kantorpos de BV MTSM waarmee hij grootschalige opera-, ballet -en moderne voorstellingen uit Oost Europa en Azië toert langs grote theaters in Vlaanderen en Nederland. Met deze constructie omzeilt hij als onafhankelijk theatermaker de afhankelijkheid van subsidies in het Nederlands kunsten-subsidie stelsel.

In februari 2020 regisseert en choreografeert Mosterd, vlak voor de Corona pandemie, een nieuwe, door pers en publiek enthousiast ontvangen Carmina Burana van Carl Orff voor 150 medewerkers van het Nationale Opera en Ballet van Odessa.

Theaterproducties

Directeur MTSM BV

12 mei 2018 – Heden

Jaarlijks opzetten en faciliteren van internationale producties, samenwerkingen en tournees voor podiumkunsten uit Azië en Oost-Europa, verbonden met Nederland en België.

Directeur Kantor Pos

2016 – HEDEN

Kantor Pos organiseert opera- en balletvoorstellingen uit Oost-Europa voor Nederlandse en Belgische theaters en de Nederlandse tournee van A Javanese L’Histoire du Soldat in samenwerking met New European Ensemble.

Tourmanagement

2010 – 2016

Tour management voor Miroto, Sutra Dance Theater en Wangmin Bunmei. Tour door Nederland, België en Spanje, Russisch Ballet Gala in Manilla in samenwerking met Ballet Manila, initiatie en coördinatie voor uitwisselingsproject tussen Singapore Dance Theater en Ballet Manila.

Choreografie

A Javanese L’Histoire du Soldat

2019

(Jakarta, Bandung, Semarang, Surabaya, Pekan Baru, Lanjong-Kutai, Banjarmasin, Singapore) plus workshops. Avondvullende muziektheatervoorstelling met New European Ensemble en Reza Rahadian, tekst Goenawan Mohamad.

Ketuk Tilu Duet

2019

(Padang, Banjarmasin versie) Indonesië tour plus workshops.

Unfolding

2017

(Padang, Pekan Baru, Balikpapan versie) Indonesië tour (4) optredens met Shafiq Yussof plus workshops.

Professionele danser

Voortman and de Jonge Rotterdam

1997

Hardbeat Amsterdam

1996

Ulmer Ballet

1994 – 1995

Basel Ballet

1993 – 1994

Concordanse Paris

1992 – 1993

English National Ballet

1989 – 1992

London Festival Ballet

1987 – 1989

Hwa Kang Dance Company Taipei

1986

Royal Ballet of Flanders Antwerp

1985 – 1987

Producties

Uitgelichte producties

Turandot

27 september – 1 oktober | Tournee

Guru Bangsa

2014 | Indonesië

Het Zwanenmeer

18 – 21 Oktober 2019 | NL & BE

Unfolding

31 – augustus 2019 | Nederland

Get in touch

Neem contact met me op