Gerard Mosterd

Ufa & Sterlitamak 2018

Op het spoor van de in Rusland geboren, Duitse schilder, choreograaf, schrijver, musicoloog, componist en curator Walter Spies (1895-1942) die in 1916 in Sterlitamak onder Oefa in het Oeralplateau woonde. Oefa, hoofdstad van Basjkirostan, is de stad waar de legendarische Tataarse (Basjkiers)-Russische balletdanser Rudolf Khametovitsj Noerejev (1938-1993) zijn jeugd en jeugd doorbracht en zijn eerste balletstappen leerde.

Mijn bezoek aan Basjkirostan vond plaats tijdens de islamitische vastenmaand, Ramadhan 2018. Bashokrtostan is een autonome Russische republiek van multi-etnische diversiteit waarin mensen van verschillende religieuze en niet-religieuze achtergronden vreedzaam samenleven. Basjkirostan was het historische podium van enkele van mijn inspirerende helden: Salavat Yulaev, Basjkiers dichter en rebellieleider en kunstenaars van even internationaal belang: Rudolf Nureyev en Walter Spies.

Al deze grootse karakters zijn verbonden met dit Euraziatische /Indo Europese uitgestrekte, oude land waarin Europa lijkt te ontmoeten en samen te smelten met Azië.